De dartsport leeft weer in Nederland! Terwijl menig huishouden de televisie deze dagen heeft afgestemd op het PDC WK, wordt het darten daarnaast steeds vaker opgepikt door zowel regionale als nationale media. Niet alleen de Telegraaf en het AD, maar zelfs nieuwsorganisaties als de Volkskrant en het NRC berichten tegenwoordig vrij regelmatig over de van oorsprong Engelse sport. Nu de populariteit van iconen als Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld tot een hoogtepunt lijkt te komen, steekt de ‘Olympische discussie’ wederom de kop op.

Gisterenochtend nog, toen opende de Telegraaf met het artikel ‘Waarom is darts niet olympisch’?  En waarom is darts eigenlijk niet olympisch? Regerend wereldkampioen Michael van Gerwen weet het wel, hij denkt dat het darts in Nederland nog steeds wordt gezien als een spelletje gespeeld in rokerige cafés waar het bier rijkelijk wordt getapt. “Het wordt hier nog steeds als een kroegspelletje gezien”, aldus Van Gerwen in de Telegraaf. “Leg mij maar eens uit waarom darts geen olympische sport is en handboogschieten wél. Als wereldkampioen darts krijg je hier niet eens een uitnodiging voor het Sportgala. Pijnlijk. Een nominatie had ik niet verwacht, maar een uitnodiging toch nog wel.” Hoe graag we Michael wellicht ook gelijk zouden willen geven, olympische erkenning zit er voor de dartsport in de huidige vorm simpelweg niet in.

Het Internationaal Olympisch Comité, kortweg IOC genaamd, werd exact 120 jaar geleden opgericht. Met de enigszins utopistische gedachte de verschillende landen te verbroederen en te kunnen bijdragen aan de wereldvrede, werden vanaf 1896 verschillende edities van de Olympische Spelen georganiseerd. Natuurlijk moeten we voor de klassieke edities van de Spelen wat verder terug in de tijd, naar 776 v.C. om precies te zijn. Toen werd in Olympia, aan de westkust van Griekenland, de eerste editie georganiseerd.

Het IOC heeft de bevoegdheid bepaalde sporten toe te laten en te laten verdwijnen op de Olympische Spelen. Hoewel er vele criteria ten grondslag liggen aan een dergelijke beslissing, voldoet de dartsport in de huidige vorm al niet aan de door het IOC opgestelde definitie van een olympische sport. Een sport is een verzameling van disciplines die door één enkele bij het IOC aangesloten internationale sportbond worden vertegenwoordigd.

Hoe graag menig Nederlandse dartfanaat onze Michael van Gerwen met een olympische medaille om zijn nek zou willen zien, zolang de dartswereld op bestuurlijk vlak verdeeld blijft, is dat op zijn zachtst gezegd zeer onwaarschijnlijk. Darts mag momenteel dan geen mogelijkheid hebben tot olympische sport te worden verheven, de huidige populariteit van de dartsport doet haar verschillende aspecten floreren. Uitstekend vertegenwoordigd op televisie, fantastische prestaties van onze nationale topspelers en een toenemende media-aandacht voor de dartsport an sich En zeg nou zelf, dat maakt voor zowel darter als toeschouwer toch wel een hele hoop goed!

Advertenties